Солидна подкрепа в търговията получи златото, като спекулативните покупки на благородния метал доведоха до цени, надхвърлящи 900 долара за тройунция.

Скъпият петрол отново подхрани опасенията за ръст на инфлацията, което според анализаторите е основна причина за поскъпването на златото на световните пазари.

Тази нощ стоката се устреми към четириседмичен връх, а към 8.45 часа българско време се котира на 906.50 долара за тройунция.

В Азиатската търговия цената на петрола остана относително стабилна на ниво от 127 долара за барел. Влияние за това оказа фактът, че за пръв път в новина от ОПЕК бе оповестено намерение за задържане на сегашните цени поне до следващата среща на страните – производителки.

В електронната търговия на Ню Йорк барел от суровината се котира на 127.26 долара, а сортът „брент”, търгуван на борсата в Лондон, струва 123.14 долара за барел.

Най-високите цени на фючърсите за суровината са 127.58 долара за барел, а таванът при контрактите за сорт „брент” е 125.35 долара за барел.

Тази нощ доларът се понижи спрямо йената след като представители на Международния валутен фонд не скриха опасенията си, че има риск ипотечната криза в Америка да продължи да създава финансови затруднения на глобалните пазари.

Валутата поевтиня и спрямо швейцарския франк и британския паунд, като това се случва дни преди доклада за индустриалното производство на 23 май. В него се очаква да бъде оповестен спад на продажбите на жилища.

В двойката EUR/USD надмощие взема обединената валута, която се засилва до 1.5535 долара за едно евро.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от 1.5577 долара за едно евро, а фиксингът на Българската народна банка е 1.255590 лв. за един долар.

* Информацията е актуална към 8.45 часа българско време.