В момента се наблюдава съживяване на инвестиционната дейност в глобален мащаб и това е една от причините за ръста в цената на златото. Това каза за предаването ИконоМикс по Дарик радио Благовест Белев, управител на фирма, оперираща в бизнеса с инвестиционно и бижутерско злато у нас.

Според него за "балон" при златото по аналогия на случилото се с недвижимите имоти, не може да се говори, тъй като частта на инвестициите, които мигрират от недвижими имоти към злато, е минимална.

На второ място, според Белев, за да се формира балон, трябва да се намеси кредитиране, тъй като то изкривява търсенето. Според експерта, в момента търсенето на злато се базира на спестяванията на инвеститорите, а не на банкови заеми. Наблюденията му показват още, че в момента у нас преобладават не толкова инвестициите в злато, колкото продажбата на злато, в повечето случаи под формата на бижута.

Според Белев цената на златото е в корелация с индекса DOW JONES и е възможно изравняване в съотношение 1:1 между индекса и количеството долари, които купуват една унция злато.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!