Валутните пазари днес бяха относително спокойни след като почти седмица единственият въпрос бе колко още ще поевтинява долара спрямо еврото и останалите основни валути. Все пак към 17.00ч. българско време, еврото отново започна леко да поскъпва като се разменяше за $ 1.47 долара при $ 1.4641 за 1? курс при влизането на Европа във валутната търговия.

Днес дойде и очакваната за финансистите информация, че Европейската централна банка(ЕЦБ)няма да промени действащата лихва от 4%. В Съединените щати обаче действащата лихва е само с 0.5% по-висока и това прави еврото доста по-привлекателно като инвестиция на фона на безценяващия се долар.

Пак днес председателят на управителния съвет Банката Жан-Клод Трише, съобщи, че ЕЦБ ще следи много отблизо всякакви заплахи от инфлация в еврозоната, заради рисковете от инфлация заради поскъпването на петрола и повишението на цените на хранителните продукти. В Гърция, например, инфлацията за октомври е била 0.7 на сто, но през септември достигна 2.9 на сто, съобщи БТА.

Петролът също след поевтиняването по време на американската и азиатската търговия тази нощ, днес отново започна да поскъпва, като достигна $ 97.20 за барел, спрямо $ 95.0 при сутрешната търговия.

Златото обаче днес бе най-големият печеливш, като продължава да става все по-голям притегален остров за инвеститорите на фона на слабия долар и нестабилния пазар на петрол. Цената на благородния метал достигна и проби $ 840 за тройунция. Цената към 17.00ч българско време бе $ 840.50 за тройунция. За утре Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4666 за 1?.

Фондовите пазари в Съединените щати отново са „мечи” като движението надолу е за трите основни индекса DOW JONES INDUS, NASDAQ COMPOSITE и S&P 500. Дори оптимистичните новини за спад в подадените молби за помощи при безработица подейства по-малко от час, когато и индексите бяха оцветени в зелено. След това индустриалният индекс DOW JONES INDUS пое надолу с близо 100 пункта до 13260, високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE се понижи с 1.3% до 2152 пункта, а S&P 500 спадна с 0.5% до 1476 пункта.