08.40 ч. българско време

Пореден рекорд отбеляза цената на златото. Тройунцията към този час се търгува на $ 1 292.30, като преди това докосна $ 1 296.10.

Инвеститорите продължават да купуват златото като защита, след като се засилиха спекулациите около състоянието на жилищния пазар в САЩ. Очаква се продажбите на готови жилища да отчетат ръст от над 4 милиона единици, но ако това се окаже вярно – то той би бил най-нисък от десетилетие насам.

Опасенията за състоянието на икономиката и бавното й възстановяване от кризата, както и скъпото злато, привлякоха вниманието на пазарните играчи и върху среброто. Белият метал докосна $ 21.22 в Сингапур – най-висока стойност от март 2008 г. насам,  като към този час се котира на $ 21.12.

Анализатори коментират, че среброто може да достигне и най-високата си цена от 1980 г. насам, тъй като ако в САЩ се предприемат нови количествени улеснения, то инвеститорите ще започнат да влагат парите си в по-рискови активи, каквото е среброто.

В последните няколко темпът на поскъпване на среброто изпревари този на златото – съответно, 18% срещу 16%. Все повече нараства търсенето на белия метал, тъй като цената на жълтия започва да става непосилна за по-дребните инвеститори и бижутери.