Доматени реки може да потекат през следващата седмица в района на Петрич, където вече е залято с македонска и гръцка продукция. Това стана ясно вчера от думите на Красимир Кичуков, председател на Асоциацията на оранжерийните производители в България, който се включи в открития ден, организиран от организацията на борсата в пазарджишкото село Огняново.

За подобна вероятност потвърди и Георги Кафтанов. На този етап производители от тази част на страната изчакват да видят какво ще се случи, но от следващия понеделник картината мое да се промени и да започне изхвърляне на продукция, пише „Монитор.

В момента там има домати на много ниски цени, но няма потребление поради огромното количество вносен зарзават. Предлагат се домати и от Европейския съюз и от трети страни – Македония, Албания и Турция. Цените започват от 12-13 цента до 1,60 лева, уточни той. След като по тържищата се засича стоката от няколко производители, на пазара е станало страшно, по неговите думи. Има огромно задръстване и нереално занижаване на цените на зарзавата.

Страната е залята от македонски домати, които идват на цена от 40 ст. за килограм.

Нека да излезе някой от министерството и да каже дали е възможно да има такава цена, при положение, че за тези зеленчуци трябва да бъде платено ДДС, картонените опаковки, както и транспортните разходи. При това положение сметката показва, че такъв домат трябва да излезе от техните производители по 20 стотинки. Става дума за контрабанден внос”, категоричен е производителят, защото минималните разходи за производство и доставка на пазара са около 80 ст. за килограм.