На стоковата борса в Будапеща цената на хлебната пшеница доставка септември в понеделник бе 183.77 евро за тон, или 359.39 лв. по курса на деня. Контракти с доставка декември се сключват за 365.78 лева за тон.

Масираната разпродажба на суровинните пазари, която смъкна петрола до 10 месечно дъно, засега се отразява сравнително по-слабо на пазара на зърно. Понижението в цената на пшеницата спрямо нивата от началото на юни е почти 20%, което може да се приеме за очаквано предвид новата реколта – докато лекият суров петрол за същия период поевтиня с 26%.

В момента на електронната борса CME бушел пшеница се търгува за 6.61 долара, което преизчислено означава около 334 лв. за тон, доставка септември. Декемврийската доставка на пшеницата е по цена около 352 лв., а доставката за март 2012 г. е по цена около 370 лв.

Цената на пшеницата на борсата в Чикаго в български еквивалент е 352 лв. за тон, като днес тя се покачва с 0.47%. Относително стабилна е и цената на царевицата, която в Чикаго се търгува при 6.98 долара за бушел, или около 370 лева за тон.

Днес оризът поскъпва с 2.18%, а соята с 0.1%. Причината за това разграничаване на зърнените култури от общата слабост на суровинните пазари, която например е свързана с 2.62% понижение на лекия суров петрол, е комплексна.

Според последните анализи на експертите на Nasdaq, климатичните условия не са благоприятни за насажденията в глобален мащаб. Данните на селскостопанската агенция сочат, че добро или отлично е състоянието на около 60% от царевичните ниви в САЩ, докато миналата година този процент е бил с 11 п.п. по-висок. Наблюдава се влошаване на условията и спрямо миналата седмица.

При пролетната пшеница, 66% от посевите в САЩ са в отлично или добро състояние – спрямо 70% миналата седмица и 82% година по-рано. Големи загуби се отчитат в щатите Вашингтон и Северна и Южна Дакота.

Според експерти, жътвата на пшеницата в САЩ през тази година ще донесе по-ниски добиви, но за да се каже това със сигурност, трябва да се изчака предстоящият голям доклад на селскостопанската държавна агенция.

Той ще се следи с много голямо внимание от пазара: според индустрията, царевицата е в действително неблагоприятно състояние заради твърде влажната пролет и изключителната лятна жега. Обаче докладът на държавната агенция вероятно ще даде твърде консервативни и завишени прогнози за насажденията и добивите. Така или иначе, преди септември няма да знаем със сигурност какво е състоянието на насажденията в САЩ.

Втори фактор, движещ цената специално на царевицата, е притеснението за състоянието на щатската икономика. Големи фондове са започнали да продават позициите си, освобождавайки екстензивното си портфолио от зърнени фючърси и опции. Това би трябвало да движи цените надолу – но тъй като инвеститорите очакват значително по-ниски добиви, всяка оферта за продажба ще се приема като шанс за изгодна покупка, така че има вероятност в кратък период цената на зърното да се повиши.