Макар да не ходят на детска градина и училище, децата и учениците ще могат да получат полагащите им се плодове, зеленчуци и млечни продукти по подпомаганите с евросредства схеми "Училищно мляко" и "Училищен плод", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Това ще става с еднократно предоставяне на пакети с полагащите се на дете продукти за периода на извънредното положение от 13 март до 13 май.

Доставките временно бяха прекратени заради коронавирус пандемията, която затвори училищата, но след препоръка на Брюксел за гъвкави решения, те се възобновяват.

Мярката има социално-икономически ефект и цели да подпомогне както семействата на децата, така и производителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти, посочват от земеделския фонд.

Продуктите ще се доставят в училищата и ще се раздават от директорите на родителите по предварително изготвени списъци. Ако директорите не могат да създадат нужната организация, семействата ще получат продуктите със съдействието на МЗХГ чрез Държавните горски предприятия.

Пакетите ще съдържат плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка.

Осреднено за периода на извънредното положение на едно дете се полагат близо 300 гр. сирене или кашкавал и около 2 кг плодове и зеленчуци, в зависимост от броя доставки, попадащи в периода 13 март - 13 май 2020 г.

istock
istock

Бюджетът по схемата "Училищен плод" е над 13.655 млн. лв., а по схемата "Училищно мляко" – над 15V863 млн. лв. По първата схема през тази учебна година децата получават до 46 доставки, а по втората - до 50 доставки.

До момента и по двете схеми изпълнението е близо 70%. Това означава, че до края на учебната година остават да бъдат извършени оставащите 30% от одобрените доставки.

Дават 375 лв. еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

До момента по двете европейски схеми за учебната 2019/2020 са изплатени общо 9.2 млн. лв.

От тях близо 7.7 млн. лв. са за самите доставки на пресни плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти в училищата. Останалите средства са за възстановяване на ДДС на одобрени фирми – изпълнители.

Над 3200 учебни заведения попадат в обхвата и на двете схеми, а учениците, които могат да се възползват от доставките са около 420 хиляди.

istock
istock

По схемата "Училищно мляко" са издадени 143 акта за одобрение на 3 216 учебни заведения, включващи 420 187 деца и ученици. По нея са преведени близо 4,1 млн. лв. (4 049 532 лв.), като възстановеното ДДС е в размер на 804 918 лв.

Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните заведения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство, допълват от фонда.

Ако останат продукти, за които няма желаещи да си получат, ще бъдат предоставени на социално слаби и хора в нужда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg