Децата в училищата и детските градини вече получават плодове и млечни продукти по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“.

Доставките бяха блокирани досега, заради обжалване на промени в наредбата, която определя условията по двете схеми.

Затова директорите отказваха да взимат плодовете и млечните продукти от избраните фирми доставчици през 2018 г., докато не се произнесе Върховният административен съд.

Броят на работещите непълнолетни расте

Той излезе с решение, с което прекрати старите договори и прие директорите да сключат такива с доставчици по новите правила.

istock
istock

Всички подадени нови заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за одобрение, съобщи зам. – изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иван Капитанов.

Дават по 250 лева за първокласник

На одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат по-рано доставките спрямо минали учебни години. Целта е на децата да се осигури по-голям брой пресни плодове, обясни той.

Към момента по схемата „Училищно мляко“ са издадени 65 акта за одобрение на  1 882 учебни заведения, а по схемата „Училищен плод“ с- 80 акта на 1 951 учебни заведения.

През тази учебна година децата ще получават 46 доставки на плод и 50 на млечни продукти.


 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg