"В УНСС семестриалната такса става от 250 на 300 лева. Това е за половин година. Увеличението е с 50 лева. Корекцията е заради инфлацията, разходите за издръжка. Бюджетите на държавните висши училища се формират от субсидията, която получаваме от държавния бюджет, плюс такси и приходи. Нашите такси не са променяни от 2012 година. Субсидията също не беше променяна от 10 години".

Това поясни пред БНР проф. Димитър Димитров, главен секретар на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения и ректор на УНСС във връзка с това, че в 27 от общо 37 държавни университета таксите за студенти ще бъдат повишени.

Къде в чужбина предпочитат да учат българите

"Ще търсим баланс между приходите и разходите. Има и социален елемент - и за общежитията, и за административните такси. Отчитаме и интересите на хората, които работят - развитие на преподаватели, служители, материална база. Няма как да имаме дефицити в бюджетите", увери ректорът.


"Направихме анализ как се е променила и минималната работна заплата. Ние сме и бизнес университет, погледнахме конкуренцията какво прави... Всеки университет решава самостоятелно как да направи това нещо. Някъде има и намаления, но преди това може да е имало по-голямо увеличение. Тенденцията е обща, свързана е с компенсиране на повишените разходи във връзка с инфлацията. Увеличените разходи за енергия много ни удариха", допълни той.

Студенти могат да кандидатстват за летен стаж в администрацията

С коментар по темата се включи и Александър Узунов, зам.-председател на Националното представителство на студентските съвети в България: 

"Предстои ни скоро да анализираме темата за таксите. Отлично разбираме причините за тръгване в подобна посока. 12,4% е инфлацията, а имаме минимално увеличение на издръжката за един студент. То е 1%. Затова увеличението на таксите е нормално. В страната средното увеличение е между 10 и 20%. Има някои фрапантни примера. Във Военната академия семестриалната такса е увеличена от 850 на 1350 лева. Таксите се обсъждат на Академичен съвет, в който има представители на студентите и на докторантите".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg