Окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, но вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни.

Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

По думите му няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал.
 
 „Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули, каза още  Красимир Вълчев.
 
Той поясни, че там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината, например.
 „Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина.

istock
istock

По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити.

Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август“, допълни министърът.

Учебната година приключва дистанционно, в училище само за изпитите

Той е категоричен, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.
 
За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма.

istock
istock


До 2028 година Министерството на образованието и науката има за цел над 90% от учебното съдържание да бъде визуализирано.
 
„В следващите десетилетия трябва да търсим синергия, баланс и ефективен микс между дигитално и традиционно. Професиите ще търсят този микс“, допълни министърът на образованието. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg