Основните приоритети в мандата ми за следващите две години са свързани с настояването и студентите от частните висши училища да започнат да получават държавни стипендии, както и студентите от платеното обучение в държавните висши училища.

Това ще е една от основните теми, която да се коментира заедно с промените в Закона за висшето образование (ЗВО), които са свързани с безплатното обучение на студентите по държавна поръчка, каза в интервю за БТА новоизбраният председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) във висшите училища у нас Ангел Стойков.
 
Той заяви, че трябва да има увеличение на стипендиите на студентите у нас с 30 процента, което да е за следващите две години.
 
Сега максималната стипендия е от 200 лева, но всеки един Студентски съвет и комисиите по стипендиите решават каква да бъде сумата на базата на средствата, които се получават в съответния университет, обясни Стойков.

Защо безплатното висше образование скара студенти, синдикати и работодатели

"Ако искаме колегите ни да получават високи стипендии, трябва да бъдат увеличени и средствата, които се предоставят на висшите училища. Ако всички студенти в даден университет получават максимална стипендии от 200 лева, това означава, че много малък е този брой на студентите", обясни председателят на НПСС. 
 

istock
istock

Много пъти е коментирана и друга тема, и сега трябва да се работи по нея - за условията, които ги има в университетите за студентите със специални образователни потребности - за незрящите, за хората с нарушен слух, за студентите, които имат двигателни затруднения.

Това означава, че във висшите училища трябва да има рампи за младите хора със специални образователни потребности, а за незрящите студенти да е осигурена брайлова азбука и специални електронни платформи, по които те да могат да учат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase