Защо отпадането на таксите за висше образование скара студенти, синдикати и работодатели? Темата коментираха пред NOVA председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и бившият председател на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

"Имаме достъпно висше образование. В момента в осем професионални направления то е без такси. С безплатното висше образование се регулира план приемът в дефицитни специалности. Ако е безплатно за всички, насочването на младите хора към тях ще отпадне". Това коментира в ефира на предаването „Здравей, България” Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Кои специалности докарват най-висок доход у нас

Той уточни, че с безплатния прием младите хора трябва да се насочват към специалности и професии, които се търсят на пазара на труда на база на сключени договори за реализация в страната.

istock
istock

По думите му безплатното образование ще се заплаща от всички, включително с данъците на хората с нисък доход.

"Тогава ще стане така, че с налозите на бедните ще плащаме образованието на богатите. Това е най-неефективният начин за социална политика. Безплатно за всички, а не за тези, които не могат да си го позволят”, добави Велев.

Според Даниел Парушев, бивш председател на Националното представителство на студентските съвети, трябва да се даде възможност на всеки млад човек да има достъп до образование.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase