Национален синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява за ръст на възнагражденията в системата на висшето образование.

"В Бюджета за тази година няма средства за Комплексната оценка за качество на обучение. Няма средства за повишаване на работните заплати на специалисти и изследователи, които са на длъжности с образователно-квалификационни степени и с чист доход на нивото или малко над минималната работна заплата. Няма достатъчно средства за продължаваща политика на доходите на Академичния състав. Няма яснота каква част и по каква методика от допълнителните 375 млн. лв. ще бъдат отделени средства за Държавните висши училища, БАН, НИМХ", заявяват от ВОН КНСБ.

Кои специалности са най-предпочитани в университетите у нас

Синдикатът е обезпокоен, че не вижда ясен ангажимент за ръст на доходите на служителите, който поне да компенсира ръста на минималната работна заплата, на цените и вече загубената покупателна способност.

"Управляващите казват, че ресурс има и трудовите възнаграждения ще бъдат увеличени, след като се направи анализ от Министерския съвет за премахване на диспропорциите в заплатите. Напомняме, че неравенствата в страната са най-видими в държавните висши училища! Казват също, че в края на януари 2024 г. ще стане ясно с колко ще бъдат увеличени заплатите с дата 01-01-2024 г., но диалог със социалните партньори няма", отбелязва синдикатът.

istock
istock

Те искат начални основни месечни заплати за академичната длъжност Асистент да станат 2200 лв.

Начални основни месечни заплати на непреподавателския състав от ДВУ, БАН, НИМХ, съответстващи на образователната степен, изисквана за заемането на конкретната длъжност при съотношения към минималната работна заплата за страната, както следва: 1,15 % за средно образование; 1,30 % за образователна степен Специалист; 1,45 % за образователна степен Бакалавър; 1,60 % за образователна степен Магистър.

От 22 януари 2024 г. ВОН-КНСБ започва подготовка за протестни действия – провеждане на събрания в ДВУ, НИМХ и БАН и подписване на Декларация с протестни искания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg