За около два месеца над 1000 работещи вече са се отказали да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд. Това са родени след 1959 г., които са поискали пълната им вноска за пенсия - 17.8 на сто, да отива само в държавния пенсионен фонд. 

Това съобщи за "Сега" управителят на НОИ Бисер Петков. Той представи бюджета на ДОО за догодина пред социалната комисия в парламента, но заради отсъстващи депутати от управляващата коалиция той не бе приет. Против гласуваха от Патриотичния фронт, БСП и ДПС. Този гаф най-вероятно ще бъде поправен при следващите гласувания в зала и в комисия.

Броят на избралите да се осигуряват само в НОИ е нищожен на фона на общия брой българи, които се осигуряват в УПФ. Но реално възможността за това съществува от два месеца. Освен това още 7000 ранни пенсионери - военни, полицаи и др. - са поискали да им бъде преизчислена пенсията от НОИ. За целта те са прехвърлили сумите, които имат по индивидуалните си партиди, в частните фондове в НОИ.

 Досега техните пари стояха блокирани в универсалните фондове, тъй като допълнителното осигуряване плаща пенсия само при навършена обща пенсионна възраст. 

Полицаите обаче се пенсионират средно на 52 г. и трябва да чакат над 10 г., за да получат втората си пенсия. След като са прехвърлили парите си в НОИ, хората от сектор "Сигурност" са получили средно около 70-80 лв. над първата пенсия. 

НОИ очаква догодина 114 млн. лв. от избралите да се осигуряват само там и от местенето на натрупаните суми по индивидуалните партиди на ранните пенсионери. 

За 2016 г. бюджетът на НОИ минава 10 млрд. лв. Над половината от сумата ще дойде не от осигуровки, а от държавния бюджет. Въпреки пенсионната реформа догодина растат както пенсионерите, така и разходите за пенсиите. За да няма дефицит в НОИ догодина, за работещите трета категория вноската трябва да се повиши с 19%, сочат изчисленията. 

Минималните осигурителни прагове се увеличават със 7.5%. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв. - съответно и таванът на пенсиите остава 910 лв. 

От него сега са ограничени 33 хил. души. Средното увеличение на пенсиите от 1 юли ще е 2.5%. Очаква се средната пенсия да стане 331 лв. и 62 ст., или с около 11 лв. по-висока от тазгодишната.