Главната инспекция по труда /ГИТ/ ще даде на прокурор единайсет фирми за системно забавяне на заплатите. Това съобщи днес на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В брифинга участва и изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова.

Инспекцията ще сезира прокуратурата на основание чл. 407 на Кодекса на труда, поясни министър Младенов. Преди около три седмици седмици социалният министър обяви, че 72 фирми дължат 19 млн. лв. за заплати на работниците си. Определен беше срок за издължаване до края на януари. Министърът заяви, че в противен сучай ще ги даде на прокурор за системно нарушаване на трудовото законодателство.

Шестнайсет от тези 72 фирми са изплатили в пълен размер дължимите заплати на работниците и служителите, а 45 работодатели са извършили частично изплащане.

Единайсетте фирми, които ще бъдат дадени на прокурор, дължат заплатите за повече от три месеца. Това са фирмите "Дейтрон" ООД, "Курортно строителство" ООД и "Интернешънъл паур секюрити" ООД в област Варна, в област Кърджали нарушителят е "Булгатекс" ООД-Ардино, в Монтана - "Армилес-2004 ООД-Берковица, в Пазарджик -"Сокола" АД - Пещера, в Плевен - "Автобусни превози" АД.

Нарушителите на трудовото законодателство в област Пловдив са "Ален Мак" АД, "Мостстрой" АД, в област Русе - "Прециз Интер Холдинг" АД и в София - "Мостстрой София" АД.

Общата сума на вече изплатените трудови възнаграждения е 8 милиона 699 хиляди лева, което е близо половината от тези 19 милиона, каза министър Младенов и допълни, че вече има ефект от гласността.

Министърът ще дава информация всеки месец как се изплащат работните заплати, има ли забавяне. 

От август 2009 до края на миналата година са установени над 3640 случая на работници и служители без трудови договори, като санкцията на конкретен случай е до 15 хиляди лева, съобщи министър Младенов.

Той допълни, че съвместните проверки на ГИТ, НАП и НОИ ще продължат безкомпромисно и тази година. Само през този месец са установени нови 460 случая на работещи без трудови договори, за което са наложени съответните санкции. Само за магистрала "Тракия" за този месец са установени 13 случая на хора без трудови договори в три подизпълнителки фирми, като десет от случаите са в една от фирмите, каза Младенов.  

От август 2009 г. до 20 януари 2011 г. благодарение на ГИТ са изплатени 88 милиона 554 хиляди лева забавени плащания на работни заплати.

От проверените 72 фирми с персонал 16 465 души, четирима работодатели са в производства по несъстоятелност, трима имат двустранно споразумение за разсрочено изплащане на заплатите.

Част от погасилите задълженията, отново са забавили плащанията за следващ перод от време. Установени са 14 такива случая.

През миналата година са установени 20 хиляди случая на нарушения, свързани със заплащането, каза Румяна Михайлова.