Кризата се е отразила най-тежко върху строителния сектор, показват и последните предварителни данни на националната статистика за дейността на нефинансовите предприятия за 2012 г.

Почти 1/3 от работещите в него са загубили работата си за последните три години, а над 9000 фирми са прекратили дейността си.

През миналата година в бранша са работили малко над 150 хил. души според официалните данни. В сравнение с 2009 г. заетите са намалели с над 86 хил.

Годишни отчети за дейността си в статистиката са подали 19 042 строителни компании, което с близо 4600 по-малко спрямо три години по-рано.

Спадът се вижда и при сравнение на строителната продукция - за 2012 г. произведеното е на стойност 12.7 млрд. лв. Намалението спрямо 2009 г. е с близо 6.6 млрд. лв.

Строителната продукция формира малко над 10% от общия обем на продукцията на нефинансовите предприятия.

Данните потвърждават и наблюденията на браншовата камара.

"Строителният бранш за 2012 г. е достигнал точката, от която падането надолу започва да става неспасяемо. Наблюдават се незначителни признаци за възстановяване, но тенденцията за връщането към нормалната активност ще обхване години напред. Всички възможности се отлагат за бъдеще време", пише в годишния анализ на Строителната камара за индустрията.

Търговията е другият сектор, който търпи сериозни загуби. Тук прекратилите дейността си фирми са дори повече - ако през м.г. годишните си отчети в НСИ са подали 138 хил. фирми, то през 2009 г. те са били с над 4700 повече.

Заетите за три години в търговията са намалели с над 31 хил. души - през 2012 г. те са над половин милион души.