Над 4000 лв. годишно губи икономиката от всеки млад българин, който нито работи, нито учи. Това показва изследване на Европейската фондацията за подобряване условията на живот и труд.

Според проучването в подобна ситуация у нас са близо половин милион младежи, или почти всеки четвърти на възраст между 15 и 29 години.

Икономическите загуби от изолирането им се измерват с разходите за обезщетения за безработица, които те получават, и чрез пропуснатите ползи от това, че не произвеждат и не потребяват стоки като останалите заети. Последното намалява оборотите на фирмите, което се отразява негативно на развитието на икономиката и намалява приходите в държавния бюджет.

Броят им расте

Заради кризата броят на неактивните младежи расте, което причинява все по-големи щети за икономиката. В периода 2008-2011 г. загубите за страната ни са се увеличили от 836 млн. евро до над 1,272 млрд. евро. Същата тенденция се наблюдава в почти всички страни от Европейския съюз с изключение на Германия и Люксембург, където загубите намаляват.

Като стойност щетите, които изолираността на младите причинява на българската икономика са сред най-ниските в ЕС. Загубите обаче са равни на 3,31% от БВП. По този негативен показател България е на първо място в Общността, като изпреварва дори Гърция и Испания, където половината от младежите са безработни.

По-голямата част от щетите са заради нереализирана продукция, а не за сметка на бюджета, тъй като помощите за безработни у нас са ниски.

През 2011 г. икономиките на страните от ЕС са загубили общо 153 млрд. евро, или 1,2% от БВП заради младите, които не работят и не учат. В началото на кризата през 2008 г. щетите са били с 33 млрд. евро по-малко. Според изследването около 14 млн. души между 15 и 29 г. в ЕС са неактивни.

През последните 4 години загубеното поколение се е увеличило с 1,8 млн. души. Проучването показва значителни различия в отделните страни. В Холандия например неактивните са едва 5,5% от младите, докато у нас делът им стига 24,6% - най-много от всички страни в ЕС.

28% ръст на разходите

От началото на икономическата криза през 2008 г. разходите за неактивните млади хора в ЕС са се увеличи с 28%. Най-голяма е сметката, която плаща италианската икономика - 32,6 млрд. евро годишно. На Франция изгубеното поколение струва 22 млрд. евро, а на Великобритания - 18 млрд. евро.

Авторите на доклада предупреждават, че изчисленията им за общата цена, която Европа плаща за неактивните млади, са силно консервативни. Те не включват разходите в сферата на образованието и полицията, които неимоверно се увеличават при по-висока безработица.