По-големи надбавки за второ дете - това е един от вариантите за месечната помощ, които обсъжда кабинетът. Идеята на този вариант е за първо хлапе родителите да продължат да получават по 35 лв., а за второ помощта да се увеличи на 50 лв.

Колко ще получават семействата за всяко следващо дете все още не е ясно.

Според Закона за социално подпомагане еднократната помощ е по-висока само за второ дете. Сега при раждане на първия си наследник

майките получават по 250 лв.

за втори – по 600 лв., а за всяко следващо дете също по 250 лв.

Ако депутатите решат да дават по-големи надбавки за второ дете, условията за подоходен критерий ще продължат да важат. Това означава, че за да вземат помощите, семействата трябва да разполагат с не повече от 350 лв. на човек.

„Дискусията за месечните обезщетения за семействата с деца и ниски доходи продължава.

Търсим най-оптималния вариант,

с който да отговорим на очакванията на гражданите”, обясни социалният министър Хасан Адемов.

Другите идеи, които експертите в  министерството му обсъждат, е надбавката да бъде увеличена до 40 лв. за всяко дете в семейство с ниски доходи. В момента родителите на около 800 000 деца получават надбавки.

От БСП обаче настояват на всички хлапета, независимо от доходите на родителите им, да се дават по 50 лв. месечно. Това според разчетите на министерството

ще струва около 800 млн. лв. годишно.

В социалното министерство обмислят също да заменят детските надбавки с ваучери за учебници и помагала за децата над 16 г. Целта е помощите да бъдат обвързани с образованието на тинейджърите.

Социалният министър заяви, че парите по Националния план за заетост ще бъдат увеличени само с 31 млн.лв. Така за схеми и програми държавата ще задели 100 мнл. лв., въпреки че Адемов поиска 140 млн. лв.

През следващата година с парите от плана ще се наемат служители по две нови схеми. Първата е съвместна с министерството на културата и ще осигури работа за пазачи на паметници на културата. По втората пък по линия на земеделското ведомство ще се назначават хора, които да засаждат дървета в обезлесените региони.