710 лв. е средната работна заплата на българския учител след въвеждането на делегираните бюджети. Това съобщи главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев.

Минималната заплата на учител е 450 лв. Вълчев се отчете за изпълнението на проект, финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" за 7.8 млн. лв., насочен към обучение на директори, помощник-директори и счетоводители.

Обучения са проведени във всички 2700 училища в страната. Главният секретар на МОМН призна, че най-големите проблеми възникват с малките училища, където се формират маломерни паралелки заради липсата на деца. Такива, по думите, са около 35 % от училищата в страната. Там учителите получават по-ниски заплати. Едва през следващата година министерството ще търси начин да се подобрят формулите за формирането на заплатите им.

Финансистът на МОМН Соня Кръстанова обясни, че и 400 детски градини вече са преминали на делегирани бюджети. Всички детски градини трябва да бъдат обхванати в системата за финансиране чрез делегиран бюджет.

Стана ясно още, че синдикатите в средното образование са поискали излишъците от делегираните бюджети да бъдат раздавани на учителите като бонуси. Това създава напрежение между синдикатите и местните власти, тъй като общинските ръководства са на мнение, че средствата трябва да се влагат в подобряване на материално-техническата база на училищните сгради.