Хората без здравни осигуровки могат да останат и без шофьорска книжка. Това съобщи вчера при посещението си във Велико Търново министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Смятам, че няма нищо лошо в това, както когато се използват административни услуги, да се изисква бележка за платени данъци. Личните документи спокойно могат да се издават срещу платени здравни осигуровки”, поясни Атанасова. Според министъра миналата година, когато са се сменяли личните карти на гражданите, моментът е бил удачен да се поискат справки за техния здравноосигурителен статус.

Десислава Атанасова уточни, че е

имала това предложение още като депутат

и сега смята да го реализира. Според нея в случая подобна мярка ще е много по-ефективна от вкарването в затвора например.

„Хората, които не внасят здравните си вноски, трябва да бъдат наказвани чрез лишаване от други права. Ако нямат лична карта, това ще ги лиши от социални помощи и правото да гласуват на избори. Ако нямат шофьорска книжка, няма да могат да управляват автомобил”, обясни Атанасова.

По думите й болниците са натрупали дългове в размер на 378 млн. лв., като една от причината за това е лечението на здравнонеосигурени пациенти. Тя вече е разпоредила на ръководствата на задлъжнелите здравни заведения да обяснят писмено кои са най-големите им кредитори.

„Най-вероятно това са фармацевтичните компании и дълговете са натрупвани в продължение на години. Хората, които сега управляват тези болници, едва ли имат вина за това,

тъй като са заварили тези задължения

каза още здравният министър.

Във Велико Търново министър Десислава Атанасова преряза лентата и откри ремонтираното и оборудвано с най-съвременна медицинска техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. Общата сума на средствата за обновяването на отделението и техниката е 700 хил. лв., като повечето пари са дадени от местни бизнесмени.