Безработицата в България очевидно е в огромни размери, след като десетки и стотици хора напират да работят в МВР на длъжности, за които заплатите са колкото средната за страната - около 600 лв, а дежурствата са много и тежки.

По правило най-голям е интересът към пътна и гранична полиция. Там обичайно с години няма свободни места, а когато се пуснат конкурси - напливът е огромен. Очевидно обаче липсата на работа за много мъже и жени в най-трудоспособна възраст ги кара вече да не подбират и да кандидатстват за всички свободни позиции.

Така от сайта на МВР се вижда, че в Ямбол 103-ма са кандидатствали за 10 места от категория Е - изпълнителски състав. Тази позиция е най-ниската в МВР и в нея се водят полицаите, пожарникарите, спасителите и сътрудниците. От тях веднага са били отрязани 22-ма, а 81 са продължили надпреварата. Конкурс има и за две места за инспектор от категория Г, в която са експертните длъжности. И там напливът е очевиден - участвали са цели 22-ма души, от които веднага са отрязани 7. Подобна е картината в цялата страна и най-вече в София. Там, където изобщо се обявят свободни места, напливът става все по-силен. Още повече, че покрай кризата и натиска над МВР да съкращава и оптимизира работата си конкурсите бяха стопирани.

За да се кандидатства за работа в МВР трябва желаещите да не са осъждани никога за умишлено престъпление, дори и след това да са били реабилитирани. Те не трябва да имат и висящи дела. Затова бъдещите служители на МВР трябва да си вадят специални свидетелства за съдимост "за работа в МВР". Отделно от това не трябва да са по-възрастни от 40 години. Това ограничение не важи, ако кандидатите за съответната длъжност са бивши или настоящи служители на МВР.

При тези конкурси има и тежки изпити за физическа подготовка, в които например мъжете трябва да скачат от място 240 см, а жените по 210, както и да бягат 800 м за 3 минути и 10 секунди. Следва изследване на интелектуалните способности и познания. То включва например оценка на "капацитета на преработка на информацията", "пространствено ориентиране и наблюдателност", езикова и обща култура. Има и психологическо изследване, както и заключително интервю.