Европейските програми, по които работодателите имат възможност да получат средства за наемане на служители, буксуват.

Тромавите административни процедури и липсата на навременно получаване на парите, са основните проблеми. Това стана ясно от среща на туристическия бизнес с представители на Агенцията по заетостта в рамките на най-големия форум в бранша - „Ваканция СПА и експо“.

От агенцията уточниха, че около 926 милиона лева, или 40 процента, от ОП „Развитие на човешките ресурси“ по приоритетна ос 1 и 2, са насочени към работодателите. Те са предназначени по две пера - за квалификация на хора и за назначаване на персонал. Бизнесът обаче контрира, че схемите на практика не работят, а спъват дейността на фирмите. Оплакват се от административни пречки, бумащина и липса на своевременни преводи на парите.

Платени досега са общо 327 милона лева по двете оси, уточни Иван Кръстев от дирекция "Европейски фондове" към Агенцията по заетостта. Той посочи и по кои схеми ще продължават да се приемат заявки от страна на работодателите.

Нови заявки ще бъдат набирани по програма „Ново начало от образование към заетост“. Тя е подходяща за сезонния туристически бранш и дава шест месеца заетост на хора с квалификация в туризма. Поемат се всички дължими осигурителни плащания от страна на работодателя. Бонус е, че се плаща заплата и за наставник за период от шест месеца.

Бизнесът обаче веднага опонира на тези предимства, като се оплака от липса на превод на средства и от огромната бумащина. Работодатели, които вече участват по програмата се оплакват от загуба на време за обучение на хора при условие, че евросредствата не се превеждат навреме.

Другите схеми по тази оперативна програма са:

По-близо до работа“ предвижда на заети лица да се предоставят средства за обществен транспорт, чрез билети, за срок от една година.

Отново на работа“, която осигурява детегледачки до тригодишна възраст на детето.

„Подкрепа за заетост“ даваща субсидия на работно място за една година., възнаграждение на персонала, поети осигуровки. В момента ще бъдат пуснати допълнително 3 500 места.

С „Първа работа“ фирми могат да заявят лица за обучение чрез ваучери зо срок от шест месеца до една година.

Реално не повече от 14 хиляди души могат да бъдат подпомогнати по всички програми, посочи Иван Кръстев. Регистрираните в бюрата по труда безработни обаче са 376 хиляди души.