По-лесен и тройно по-висок внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз си извоюваха работодателските организации.

Вместо квота от 10% от средносписъчната численост на наетите по трудов договор работодателите ще могат да внасят при облекчени условия от трети страни до 35% от общия си състав.

Това са предложените нормативни промени между първо и второ четене на законопроекта за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Народните представители гласуваха и отпадането на пазарния тест, който трябва да извършват работодателите за всяка специалност, по която искат да наемат висококвалифицирани чужди специалисти.

В досегашния вариант на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност т.нар. синя карта на Европейския съюз се издава без пазарен тест за 13 професии - десет от сектора на информационните технологии и още три прибавени в края на януари т.г. инженерни специалности.

Синята карта на ЕС дава много права на работниците, включително и на семействата им, които също имат право на работа в страната само с регистрация. По време на престоя си в страната имат право и да бъдат командировани в други страни от ЕС.

Работодателските организации приветстваха промените.

"За нас те ще осигурят достъп до пазара на труда на необходими специалисти, за каквито са налице безсъмнени и непреодолими със собствен ресурс потребности", заяви в официална позиция от името на бизнеса Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

На 100 излезли от пазара на труда имаме едва 63-ма влезли. Разликата между напусналите и завърналите се е около 4000 души годишно, а имаме ръст на икономиката от порядъка на 4%, цитира данни той.

Според него у нас има крещящ недостиг на специалисти с висше образование и едва 177 внесени за цялата 2017 г. чужденци със синя карта - заради тежките и скъпи процедури и ненужни ограничения.

Според двата синдиката гласуваните нормативни промени не само няма да решат, но и ще задълбочат демографската криза в страната, тъй като ще принудят още българи да си търсят нормална реализация на Запад. Липсват факти, доказващи острата нужда от работна ръка на трудовия ни пазар.

В България има 237 хил. регистрирани безработни, а свободните работни места са едва 15 хил. Причината, поради която не се заемат, са лошите условия на труд, подчертаха от КТ "Подкрепа".

С либерализирането на режима ще се стигне дотам, че ще наемаме работници от трети страни със занижени възнаграждения, които ще намалят цената на работната ръка на трудовия пазар. Статистиката и реалните данни не показват крещящата нужда на бизнеса, заяви и Надя Клисурска от "БСП за България".