Бизнесът спира съкращенията. През 2014 г. няма да се уволняват хора и безработицата няма да расте. В същото време родните компании ще бъдат много предпазливи при наемането на нови хора. 

Повечето от предприемачите - 62,8%, са уверени, че през следващата година няма да имат възможност да откриват нови работни места. Данните са от редовна анкета за бизнесклимата и очакванията на фирмите за следващата година, направено от БТПП сред 607 компании. Тя е част от "Европейски иконономически преглед 2014 г.", който се прави от 15 години. Надеждите са били най-големи през 2011 г., но са се сринали през 2012 г., сочи проучването. Факт е обаче, че оптимизмът сред българския бизнес е все по-осезаем. 

Половината от предприемачите са сигурни, че през 2014 г. ще увеличат общите приходи от дейността си, само 10% са песимисти. България е на девето място по оптимизъм от 25 европейски страни. Най-уверени в бъдещето са прибалтийските държави и Русия, а най-големи песимисти са Гърция и Кипър. 

Най-безнадеждна е била 2012 г., когато позитивизмът е най-слаб. Като най-сигурен начин да се подобри икономиката на страната половината анкетирани сочат износа. Малка част от тях разчитат, че вътрешното потребление през 2014 г. ще се повиши - 33,7%, срещу 51,6% през 2011 г. И при инвестициите предпазливостта е осезаема - едва една трета от бизнеса се надява на по-голям прилив на средства в родната икономика.

Предлагат да се плаща в брой до 10 000 лева

Всички плащания над 10 хил. лв. да се извършват само по банков път, предложи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Сега са забранени плащанията в брой над 15 хил. лв. 

Велев и зам.-министърът на финансите Людмила Петкова участваха при представяне на доклад за сивата икономика в страната. Бизнесът приема предложените мерки от правителството за затягане на фискалния контрол чрез следене движението на стоки с висок фискален риск, става ясно от доклада. 53,4% от анкетираните работодатели одобряват мярката, която трябва да заработи от началото на 2014 г. 

Очаква се затягането на фискалния контрол да донесе допълнително между 550 и 600 млн. лева за хазната, каза Людмила Петкова. Според Васил Велев тези мерки ще доведат до "изсветляване" на икономиката. За съжаление обаче в народопсихологията на българина вирее схващането, че сивата икономика, осигуряването върху непълния размер на заплатата, нямат "чак толкова" негативно влияние върху цялостната стопанска среда, добави той.

Нови срокове за декларации за осигуровки

От 1 януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации - образец № 1 "Данни за осигуреното лице" и образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ", трябва да постъпват в НАП едновременно. Това се отнася за данните, които ще се подават за месеците след декември 2013 г. Тоест това важи за декларациите образец 1 и 6, които ще се подават например за месец януари 2014 г. и трябва да постъпят в НАП до 25 февруари 2014 г. НАП ще приема двете декларации само ако обявените месечни задължения с декларация образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски, от подадените декларации образец № 1.

Промените в Наредба № Н-8 вече са публикувани в Държавен вестник и влизат в сила от началото на 2014 година. С промените, освен улесняване на клиентите на НАП, се минимизира и възможността за подаване на данни за осигурени граждани, когато работодателят не е декларирал в пълен размер дължимите осигурителни вноски. По този начин ще намалеят и опитите за манипулиране на данните, подавани с декларация образец № 1, водещи до злоупотреби с фондовете на Държавното обществено осигуряване и със средствата на здравната каса, коментират от НАП. П

ромените в Наредба № Н-8 предварително са съгласувани с разработчиците на програмни продукти за работни заплати, така че бизнесът да не бъде затруднен в края на годината от преработването на софтуера, коментират от НАП. Повече информация за попълване на декларациите и плащане на осигуровките може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.