Фирмите у нас търсят само работници „3 в 1”, които да съвместяват няколко длъжности. Заради кризата бизнесът свива максимално персонала си, като се старае да запази само многофункционалните служители. Това твърди експертът по човешки ресурси Надя Василева от „Менпауър - България”.

В момента обаче е почти невъзможно да се намерят хора с подобна висока квалификация. Заради това хем има безработица, хем остават незаети работни места. Според експертката работодателите сега се страхуват да правят дългосрочни инвестиции в квалификация на кадрите си и се стараят да задържат само многофункционалните.

Заради ниската или направо липсващата професионална подготовка на работната сила те се принуждават непрекъснато да уволняват хора, като в същото време продължават да търсят нови.

Според шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев тъкмо липсата на умения е пречка работодателите да назначават младежи. Безработицата сред тях е висока не защото бизнесът не иска да ги наеме, а защото не умеят нищо, признава и Васил Велев, шеф на другата работодателска организация - Асоциацията на индустриалния капитал. Според статистиката

в производството работят главно хора над 40 години

Работодателите искат бърза възвращаемост, но в средносрочен план, ако не залагат на младежите, ще загубят, предупреждава Надя Василева. Бизнесът трябвало да е отворен към новите попълнения, ако иска да се развива.

Близо 23,3% от безработните у нас са млади хора под 29 години. Според справката на националната статистика при мъжете процентът е почти 30, докато при дамите е по-нисък и достига близо 24%. По този показател България не е сред рекордьорите в Европа. През октомври 2011 г. средното ниво на младежката безработица в Европейския съюз е 22%, докато в еврозоната е малко по-нисък- 21.4%. Година по-рано тези показатели са били съответно 20.9% и 20.6%.

Най-лесно младите хора си намират работа в Холандия

където без препитание са едва 8.2% от тях, в Германия те са 8,5% и в Австрия - 9.1%. Най-тежък е проблемът с безработицата както при младите, така и при по-възрастните в Испания, където нивото е 48,9% и Гърция - 45.1% .

Гоним средните европейски показатели, коментира депутатът от парламентарната социална комисия Хасан Адемов и предупреждава, че на повечето обявени конкурси за нови работни места хората под 30 години трудно пробиват, защото най-често като предварителни условия в тях са записани

поне 3 години стаж по специалността

или задължителен опит. Според данните на Агенцията по заетостта близо 6500 от младежите без работа са с диплома от ВУЗ и въпреки квалификацията си се оказва, че никой не се нуждае от нея.

Според Евростат в съюза тази есен на улицата са останали 5,4 млн. човека под 25 години и в сравнение с миналата година младежката безработица се е увеличила с близо 222 000 човека.