Над 150 курса за безработни започва да предлага Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ (ДП БГЦПО), съобщиха от Министерство на труда и социалната политика. Средствата са осигурени от Националния план за действие по заетостта за 2016 г.  Заявки за участие в тях вече се приемат, като курсовете ще продължат по график до края на годината.

Всичките професионални обучения са насочени към безработни. За да могат да се включат в тях, безработните трябва да се регистрират в бюрото по труда по местоживеене. Курсовете ще се провеждат в пет центъра на ДП БГЦПО в страната - в градовете Плевен, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Царево.

По време на обучението си, безработните ще получават стипендия за всеки учебен ден, в който са присъствали. Онези, които не живеят в града, в който се провежда курсът, ще получат безплатно настаняване, което включва и закуска. Освен това, програмата за обучение на безработни ще възстанови средствата за транспорт на участниците в нея.

Услугите, които предоставят центровете на ДП БГЦПО, са професионално ориентиране, обучение за придобиване на степен на професионална квалификация, обучение по част от професия, обучение за придобиване на ключови компетентности.

Актуална информация за курсовете, предлагани от центровете за професионално обучение, може да намерите във всяко бюро по труда и на страницата на ДП БГЦПО : www.dp.bgcpo.bg