Българи елате, ама си плащайте лечението. Няма да ви даваме и социални помощи. Така Великобритания, която ни пуска на трудовия си пазар - заедно с румънците, за ЧНГ 2014 смята да ограничи притока от източноевропейци.

Признанието, че властите в Лондон са безсилни да спрат хиляди българи и румънци да се заселят във Великобритания след малко повече от година, предизвика лавина от недоволство. Вчера вътрешният министър Тереза Мей потвърди, че от 2014 г. гражданите на двете страни ще получат свободен неограничен достъп до трудовия пазар. Тя обаче намекна, че страната може да откаже да дава социални помощи, както и достъп до безплатно здравеопазване, за да не насърчава по-голям приток на имигранти от двете държави. Британски медии обаче гледат скептично на подобна възможност, пише kafene.net

Изданията напомнят, че всеки опит да се отказват права на граждани на ЕС, може да бъде оспорван в съда.

"Сън“ пък публикува в неделния си брой репортаж как живеят дошли вече българи и румънци, които все още нямат трудови права на Острова. Те стоят на групи пред голям магазин за строителни материали в Северен Лондон, където минават бели пикапи и откарват по някой от тях на различни обекти.Изданието твърди, че е разговаряло с българина Алекс Мариос, който казва, че броят на мъжете пред магазина постоянно расте. „Когато дойдох тук преди 3 г., бяхме 15-ина души. Сега може да стигнем и до 150“, обяснява той.

Румънецът Николас Аорг споделя: „У дома печеля по 200 паунда на месец. Тук мога да получа по 250 на седмица“. Той добавя, че във Великобритания живеят по-добре, като припечелват кеш. Очаква с нетърпение януари 2014 г., когато румънските и българските граждани ще имат право на осигурителен номер. „Тогава всички ще дойдат тук“, добавя Аорг.

Подобни заявки нажежават форума на „Дейли телеграф“.„Гражданската война идва. Остават само няколко години, гответе се“, предупреждава timmy2much.

„Какъв е смисълът и ползата за тази държава от пускането на нови орди от чужденци... Нищо чудно, че министърът на финансите Озбърн иска да вдигне данъка върху бензина и призовава да бъде отнето правото на пенсионерите да пътуват безплатно... Някой ще трябва да плати за здравеопазването, за образованието и социалните помощи на тези хора“, пише BritishNationalPerson.

Положителните коментари във форума на „Дейли телеграф“ са твърде малко. Muttlee2 призовава да не се обвиняват имигрантите, защото те само вършат това, което местните хора не могат, тъй като не са добре обучени.

"Имиграцията е резултат от липсата на умения във Великобритания. Ако ми се спука тръбата, не ме интересува дали квалифицираният водопроводчик идва от Тимбукту", допълва той.  

„Обединеното кралство е получило много повече от ЕС, отколкото е дало през последните 20 г. Не забравяйте, че повечето британски работни места по един или друг начин са свързани с Евросъюза. Ако населението на Обединеното кралство гласува за бързо излизане от Европа, забравете за полския водопроводчик, евтиния румънски строител или някакви си роми, дошли кой знае от къде и се пригответе да загубите британски работни места в сфери, които сега произвеждат над 30% от вашия брутен вътрешен продукт“, пише deepdeepcold, който посочва, че е с двойно гражданство – на Северна Америка и Източна Европа.

Великобритания се възползва от максималния възможен срок да налага трудови ограничения на българи и румънци. Той изтича в края на следващата година, но вече се чуват гласове да се търси вариант за неговото удължаване.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че ще подкрепи всяка мярка в тази посока. Тереза Мей обаче призна, че това не е възможно по законите на ЕС.