Минималните осигурителни прагове оказват "нежелани странични ефекти", а плащането на данъци е тежест за фирмите и като разходи, и като отнето време.

Тези констатации, които българският бизнес повтаря от години, са залегнали в доклада на Европейската комисия за изпълнението на националната програма за реформи.

Обзорът, който бе представен преди дни в София, остана силно подценен в България - незаслужено, защото съдържа и категорични похвали, и силни критики, и важни препоръки. Ключовото послание в 30-страничния доклад е - оправете си бизнес средата. Брюксел подчертава, че ако държи да привлича инвестиции, държавата трябва да намали административното бреме.

Според еврокомисията минималните осигурителни прагове, замислени като средство за изсветляване на заплатите, вече оказват "нежелани странични ефекти" и вредят на трудовия пазар. ЕК посочва, че в някои сектори праговете са прекалено високи - те са почти на нивото на средната заплата за определени професии и дейности. Така работодателите трябва да внасят големи осигуровки, дори ако са назначили човек на минимална заплата.

Праговете за изчисляване на социалните осигуровки в някои сектори пречат на наемането на нискоквалифицирани работници - поради високите разходи за тях, се посочва в доклада. А точно по-неопитните и необразовани хора бяха най-ударени от кризата - те са 70% от безработните в България. В същото време държавата не улеснява преминаването на друга работа, а с разни регулации затруднява създаването на работни места и на самостоятелен бизнес.

Комисията отправя остри думи за нежеланието на България да либерализира енергетиката и за поръчковата политика на управляващите: "Въпреки че някои от желаните реформи бяха официално приети, тяхното изпълнение остава незадоволително поради обществените поръчки, обслужването на частни интереси от обществените политики и лошото управление на държавните енергийни компании".

Докладът подчертава, че чиновниците в България не са дорасли да управляват големите пътни, жп и водни проекти. Затова и усвояването на еврофондовете върви бавно, макар че има забързване през последните две години.

Плюсове 

Еврокомисията коментира, че "инвеститорите са подобрили своята оценка за бъдещите финансови рискове в България", валутният борд се е справил добре в кризата и е помогнал да се проведе надеждна разумна фискална политика, а банковият сектор е доказал, че е устойчив и че гръцката криза не е оказала никакво отрицателно въздействие върху банките в България, които имат гръцки собственици.