Държавата да преосмисли участието си като осигурител в пенсионната система, съветват от Световната банка в доклад за политиките и реформите, които новото правителство трябва да предприеме в различните сектори, предаде БНР.

Препоръчва се още пенсионната възраст да се изравни с тази в ЕС и да е еднаква за мъжете и жените.

Очакванията на експертите на международната финансова институция са икономиката ни тази година да се свие рязко и да започне да расте едва догодина.

Броят на крайно бедните българи през декември ще надхвърли 400 хил. души. Ръководен принцип в социалната политика трябва да бъде защитата на хората, а не на индустрии, фирми или на работни места, смятат от банката.

Рязането на 10% от публичните разходи няма да е достатъчно за овладяване на бюджетния дефицит, смятат експертите от Световната банка и съветват да се търсят мерки за компенсиране на спада на приходите, като се разшири данъчната основа.

Иначе казано, да отпаднат облекченията. За да могат доходите ни да достигнат европейските, трябва да се направят реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната система.

В сферата на здравеопазването съветите на Световната банка са да се приеме генерален план за оптимизиране на болничната мрежа, да се създаде независим орган, който да отговаря за лицензирането и акредитирането на болниците, ясно да се определи кои услуги се поемат от здравната каса, като това би дало възможност за влизане на частни осигурители в системата.

Въведената формула за финансиране на един ученик, оставя нерешени редица въпроси. Добре е да се помисли дали финансирането да не се обвърже с броя на завършващите ученици, а и студенти, не само с приетите. Това, че държавата поема 12% от осигурителната тежест, не само не решава проблема с финансовата стабилност на но може да доведе и до изкривяване, смятат от Световната банка.

Системата трябва да стъпи на собствена база, финансирана единствено от вноските. Да се търси начин да се ограничи и преждевременното пенсиониране, както и оттеглянето от работа поради инвалидност. Онези, които се пенсионират по-рано, да получават по-ниски пенсии до навършване на пенсионната възраст. Ако не бъдат предприети подходящи мерки, може да се наложи да се вдигнат осигуровките, въпреки че правителството дори обещаваше да ги намали още от средата на тази година.