Увеличение на работните заплати трябва да се договаря по браншове, а не на национално ниво. Това е становището на Българската стопанска камара по предложенията за индексиране на възнагражденията.

Преди време с подобна позиция излязоха и от другата работодателска организация - Търговско - промишлената палата като заявиха, че увеличението трябва да се изчислява по браншове или дори по предприятия. Работодателите смятат, че към настоящия момент не е възможно определянето на национален препоръчителен индекс, каквото беше предложението на синдикатите.

Преговорите за ръста на работните заплати трябва да се водят между съответните браншови, работодателски и синдикални организации, смятат от Стопанската камара. Ефектите от кризата са различни за различните сектори на икономиката и би било икономически нездравословно ангажирането в еднаква степен на всички браншове с потенциален ръст на възнагражденията, се казва в позицията на камарата. Преди да се вземат подобни решения работодателите настояват да се проведат необходимите консултации между социалните партньори и да се обмислят внимателно всички ефекти от мярката.

Според заместник председателя на Стопанската камара Димитър Бранков възможен ефект би бил и продължаващо намаляване на броя на заетите. Той припомни, че за последните две години са закрити над 300 хиляди работни места.