България предлага най-щедрите условия за майчинство в света, става ясно от изследване сред 41 държави на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Страната ни предлага най-дългия платен отпуск в сравнение с всички страни от ОИСР (37), както и членките на ЕС - Румъния, Латвия, Литва и др., които не са в организацията. 

Въпреки че е най-бедната в ЕС, с 410 дни (58.6 седмици) платено майчинство България е на първо място, а след нас се нарежда Гърция с 43 седмици. У нас месечните плащания са 90% от брутната заплата през първата година, а при втората година се вземат по 340 лв. на месец. 

Майчинството може да бъде прехвърлено на бащата или на бабата или дядото. Като цяло във всички изследвани страни отпускът по майчинство е добре платен - повече страни от ОИСД осигуряват над 50% от доходите на майката, преди да излезе в отпуск, а в 12 страни се взема 100% от доходите преди това, пише в изследването. Сред страните, където майките вземат 100% от заплатата си, докато гледат малко дете, са Хърватска, Естония, Полша, Люксембург, Полша и др.

Плащанията са най-ниски във Великобритания и Ирландия - около 1/3 от заплата на майката се замества с майчински. В резултат на това въпреки сравнително дългия позволен отпуск, изцяло платеното майчинство в тези страни трае само девет седмици в Ирландия и 12 седмици в Англия. 

На трето място по дълго майчинство е Великобритания, където на жените се полагат по 39 седмици. 34 седмици е майчинството в Словакия, 30 седмици в Хърватска. 28 седмици отсъстват от работа младите майки в Чехия, по 26 - в Полша и Ирландия. Майките в Германия получават 14 седмици напълно платен отпуск, както и във Франция, Австрия и Испания. 

Ирландия предлага отпуск по майчинство от 42 седмици, 26 от които са платени с фиксиран размер от 230 евро на седмица, а останалите 16 седмици са неплатени. САЩ са единствената страна, където няма платен отпуск по майчинство. Най-малко време могат да не работят майките в Австралия и в Португалия - само по 6 седмици, като те са платени.