Учителите в България и Румъния са най-зле платени в ЕС, сочи проучване, публикувано днес от Европейската комисия. Почти във всички страни от съюза ръстът на началната заплата за нови учители е под равнището на увеличаването на националния БВП на глава от населението, показват още данните.

Изследването е установило, че в рамките на трудовия си стаж си учителите в Европа не могат да разчитат, че заплатите им преди пенсия ще достигнат двойния размер на получаваното възнаграждение при първоначалното им назначаване на работа.

Изследването е обхванало учителите от първите до последните класове в средното образование в 27-те страни в ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция. Анкетата отчита, че най-добре платените учители работят в Люксембург, Дания и Австрия. Общо в ЕС работят шест милиона учители.

Единствено в Германия, Испания и Португалия даскалите получават начална заплата, която нараства по-бързо от националния БВП. Само в Кипър, Румъния и Португалия е възможно учителската заплата да достигне двоен размер преди пенсионирането на преподавателите, спрямо възнаграждението, с което те са били първоначално назначени.

До достигането на максимална заплата учителите в Европа трябва да работят поне 20 години.

Докладът отбелязва, че България е една от твърде малкото страни в ЕС, където възнаграждението на преподавателите е нараснало в резултат на предприетите реформи.