Българските студенти, които учат редовно в университети в държави от Европейския съюз, са с твърде ограничен достъп до лечение, макар че по закон страната ни ги осигурява, установи проверка на "Сега".

Според европейското законодателство нашите студенти се осигуряват у нас, а не в приемащата страна, тъй като не могат да бъдат двойно осигурени, обясниха от НАП. Но така имат право само на безплатна спешна и неотложна помощ. Освен това страната ни ги осигурява със задна дата, което значи, че в 9 месеца от годината те на практика нямат вноски.

По сега действащата система студентите в ЕС представят веднъж годишно документи в НАП, че са учили през изминалите 12 месеца. Срещу това държавата ги осигурява, но за изтеклата, а не за същата година. Те получават и европейската здравна карта, с която удостоверяват пред лечебните заведения в ЕС, че вноските им са платени.

По закон обаче гражданите стават неосигурени, ако им липсват повече от 3 месечни вноски. Това означава, че след третия месец следване в ЕС българите губят здравни права.

"За всички, които имат валидна европейска здравна карта, това не е проблем, защото тя е за срок от 1 г.", уточниха от НАП. Това обаче създава проблем за болниците и лекарите, които приемат наши студенти. След лечението оттам пращат фактурата в нашата здравна каса, която трябва да плати разходите. А НЗОК няма право да го прави, тъй като студентите излизат неосигурени.

Подобен случай е имало наскоро в Германия. Българин е ползвал медицинска помощ, но касата е отказала да я плати. След като момчето се оплакало, че в Германия му искат пари, от НАП го признали за осигурен и лечението му било покрито от касата. Ако обаче човек не се оплаче, в НЗОК няма как да знаят, че е студент и се води неосигурен. Заради подобни случаи клиниките в ЕС все по-често отказват да признаят българските европейски здравни карти и искат хората да си платят или правят запитвания до НЗОК за актуалния осигурителен статус на пациентите, когато става дума за по-скъпо лечение.

Заради случая в Германия вече е сформирана междуведомствена група от НАП и здравната каса, която мисли решение на проблема, обясниха от приходната агенция.

Студентите ни в чужбина са и дискриминирани в сравнение с българските граждани, защото имат право на много по-малък здравен пакет.

Чужбина

България осигурява у нас и редовните си студенти, които учат извън европейската общност. От здравната каса уточниха, че те пък трябва да се осигуряват спрямо тамошните закони, ако изобщо искат да ползват някакви здравни права. Осигуряването им от държавата пък се налага, за да се възстановят правата им тук, без да се налага да доплащат. Те имат възможност да ползват спешна помощ и ако учат в страни, с които България има подписана спогодба за социална закрила, включваща и здравни права. Тези държави обаче не са много.