Министерството на здравеопазването си е поставило доста амбициозна цел - за 27 месеца и срещу 9.7 млн. лв. да направи интегрирана информационна система в здравеопазването. Парите са по схема "Национална здравно-информационна система" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Системата ще свърже всички болници, лекарски кабинети, аптеки, също и софтуера на здравната каса, НАП и ГРАО. От МЗ обясниха, че това няма да е толкова скъпо, тъй като отделните болници, лекари, аптеки, касата и пр. вече си имат свои системи, а целта ще е занапред мрежите да имат връзка и помежду си.

Данните, които се вкарват от различните участници, ще могат да се следят в реално време - още в момента на вписването им в съответната система. Например в болниците ще има данни не само за лекуваните по линия на здравната каса пациенти, а и за тези, които си плащат кеш или през частен осигурителен фонд. Целта е по-добър контрол, събиране на данни за оказваните здравни услуги, преминалите пациенти, разходите за лечение.

Системата ще дава достъп и на всеки пациент до собственото му електронно здравно досие. И в момента хората имат подобни досиета в здравната каса, но те са достъпни само с електронен подпис, какъвто повечето пациенти нямат. Затова според здравния министър Стефан Константинов трябва да се измисли друг вариант.

"Най-елементарното е с парола и ПИН-номер. Следващото нещо, което може да се направи, е да бъде с карта с чип, което са решили много държави. Най-добрият пример в Европа е Естония, където в тяхната лична карта е инкорпориран електронният подпис чрез чип. Начин, който на практика няма да струва нищо на пациента, е с биометрични данни. Възможно е пациентът да се идентифицира с пръстови отпечатъци, а също може да се добави и ПИН-номер", каза министърът.

Тепърва ще се решава кой вариант да се избере, като той ще бъде посочен и доказан като най-добър от фирмите, които ще кандидатстват за изграждането на системата. Ако се избере решение с личните карти, ще се използва следваща кампания по подмяната им.

Новата система, според Константинов, ще позволи и поява на електронни рецепти, направления и болнични листове.

Задачи

Работата по изграждането на системата ще започне с анализ на процесите, ще премине през съставяне на концепция, следва изграждане на софтуер, купуване на хардуер и обучение на специалисти, които да работят с него - 1000 здравни служители и 7000 доставчици на здравни услуги.

Според здравното министерство засега цялата цена на проекта е 9.7 млн. лв. и не се предвижда държавата да доплаща още. За сравнение, информационната система на здравната каса струва 3.5 млн. евро и свързва НЗОК с подразделенията й, НАП, ГРАО и изпълнителите на медицинска помощ. Изграждането й беше свързано с поредица скандали и провали. Изграждането на електронните досиета на здравноосигурените пък струваше над 1 млн. лв.