Все още не се знае дали ще има добавки за пенсионерите. До 2-3 дни ще знаем. Това увери в интервю за Нова телевизия Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

Той припомни отново, че ако данните за изпълнението на бюджета за първите 11 месеца са добри, ще има и добавки.

"Ако има пари, пенсионерите могат да си ги получат още през декември", категоричен е Симеон Дянков.

"Парите за образование в Бюджет 2013 се повишават, защото в системата на средното образование са направени реформи и сега трябва да дадем повече пари. Не само за повишаване на заплатите на учителите", защити се Симеон Дянков. Той е убеден, че парите в нереформирани сектори не стигат.

"Единственият сектор, заради който Европа ни критикува е съдебната система. Това е най-нереформирания сектор. Затова не мога да си обясня защо магистратите си раздават бонуси", коментира Дянков. Той поясни, че няма механизъм да спре тази практика, защото бюджетът на съдебната система е отделен от консолидирания на държавата.

"В КЗК първоначалната заплата е по-висока от тази на моите заместници. В Министерство на финансите няма да има бонуси", каза още Дянков.

Той обаче уточни, че не е против бонусите.

"Тази система обаче трябва да се регулира. Трябва да докажеш, че работиш добре и си заслужил бонус. Точно затова не разбирам бонусите в съдебната система. Във време на криза те си раздаваха много големи бонуси", твърди Симеон Дянков.

Финансовият министър коментира и искането на земеделския министър за отпадане на ДДС върху дарените храни.

"Ако се премахне ДДС на дарените храни ще се получи далавера. Ако последният продавач реши да бракува храната той ще получи автоматично печалбата от 20% данъчен кредит за ДДС, които е получил от НАП. Ще се получи свръх печалба за сметка на всички данъкоплатци", обясни финансист №1.

"За момента няма нито един загубен лев от акциз от цигарите заради забраната за пушене на закрито. Около 220 млн. лв. могат да се губят от забраната за пушене, но с времето здравеопазването ще харчи по-малко пари", каза още Симеон Дянков.