Служителите в администрацията също да могат да оценяват ръководителите си, а не само пряко да зависят от тях - това е една от мерките, които ще бъдат въведени от следващата година.

За т.нар. 360-градусова оценка съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

Той отговори на депутатско питане за реформата в държавната администрация и начина, по който тя допринася за кариерното развитие и израстване на младите хора в нея.

Според Дянков новата система ще даде възможност на всеки служител да оценява работата на останалите си колеги, независимо дали стоят по-високо или по-ниско от него като длъжност.

Така до голяма степен ще се премахне субективността, която за момента у нас доста зависи от това, че структурата е йерархическа и само от "горните етажи" се определят заплатите на "долните етажи", смята министърът.

Мярката е един от предвидените начини за стимулиране на млади и талантливи хора да работят в българската държавна администрация, обясни той.

Промените предвиждат при получаване на текущи бонуси задължително да се изисква оценка за постигнатите резултати минимум на три нива - на администрацията като цяло, на структурния екип и на отделните служители.

Сред планираните мерки са и въвеждането на матрична скала, която ще дава яснота на постъпващите служители за кариерното им развитие и предстоящите промени в заплащането им, тъй като според Дянков сегашните практики не го позволяват.

С новия модел няма да намаляваме заплати на работници за разлика от някои други европейски страни, отбеляза министърът в отговор на коментари от последните дни.

Екипът му работел и за въвеждането на т.нар. "бърза писта" в кариерното развитие, с която ще се търсят възможности за подбор на талантливи служители в различните области.

За реализацията на програмата се предвиждат над 2 млн. лева от европейските фондове.