От 1 април ще бъдат увеличени всички пенсии с около 10%, съобщи във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Точната индексация ще стане ясна на 10 октомври.

"Увеличението ще компенсира напълно всичката инфлация през периода", заяви Дянков, визирайки времето от старта на управлението на ГЕРБ. Той уточни, че правителството искало да вдигне пенсиите от по-ранна дата, но възможностите на бюджета не позволявали.

Дянков заяви, че няма да се вземат пари от Сребърния фонд за пенсии, а няма и да има налог върху сумите, които получават възрастните хора, както предложи миналата седмица депутатът от ГЕРБ Борис Грозданов.

"Това не е идея, която има почва", заяви вицепремиерът. Той обаче не коментира други две идеи, които упорито се обсъждат в управляващата партия - за въвеждане на данък върху лихвите от депозити на гражданите и вдигане на максималния осигурителен доход от 2000 на около 2200 лв.

310 лв. е заложената в бюджета минимална работна заплата, стана ясно от думите на Дянков. Бюджетните възнаграждения ще зависят основно от възможностите на съответните министерства, като спестените от тях средства през минали години ще могат да отидат за заплати. Дянков уточни, че ще има и ведомства, които ще получат средства извън спестеното от тях. "Вървят преговори министерство по министерство, надявам се до следващия четвъртък да разберем кои са тези министерства", заяви вицепремиерът.

Дянков заяви, че заплатите на учителите ще зависят от школските директори. "Заради делегираните бюджети преподавателите са единствените, на които даваме цялата сума, която ни беше поискана от 60 млн. лв.", съобщи той. Не е ясно обаче дали тук влизат и реализираните икономии в системата, оценявани на над 50 млн. лв.

При военните междувременно преговорите завършиха с провал. Вчера военни от цялата страна се събраха на среща, организирана от офицерска легия "Раковски", и решиха, че не желаят увеличение на заплатите при условията, договорени от МО. Ден по-рано военният Аню Ангелов обяви, че се е разбрал с Дянков за 8-10% увеличение от 1 януари срещу въвеждане на пределна възраст за пенсиониране и намаление на платения отпуск. Хората му обаче се разграничиха от тази договорка и обсъждат да протестират мирно на 7 октомври.

"Предложението за допълнителното условие за пенсиониране за военни е промяна в играта в последната минута", каза председателят на легия "Раковски" Иван Милов. Според военните промяната в отпуска пък не спестява никакви пари.

"Не искаме парите, които ни предлагат като увеличение, но не искаме и тази гавра", каза Милов по повод предложението за отпуските.