Доходите в страната могат да се увеличат с 10% до края на годината. Тази прогноза направи вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той призна, че в последните години ръстът на заплатите у нас изостава, като основна причина за това била финансовата криза. Възнагражденията се съобразявали и с производителността на труда.

Министърът припомни още, че за последните 8 месеца минималната заплата се е увеличила с 20%, като плановете на правителството предвиждат такъв скок да има всяка година до 2015-а.

Според министъра показателите дават надежди и че парите за възрастните също могат да се повишат.

„За първото тримесечие на тази година приходите в Държавното общественото осигуряване са с 9 млн. лв. повече, а разходите са с 26 млн. лв. по-малко. Ако тези темпове продължават,

ще могат да растат и пенсиите,

коментира пред „Нова телевизия“ Младенов.

Министърът заяви, че след две години таванът на пенсиите, който в момента е 700 лв., ще отпадне.

„Пенсионираните след 2014 година ще се осигуряваме върху действителните заплати", поясни Младенов. Така хората, които в момента се осигуряват на високи доходи, ще получават и повече пари за старини.

Министърът припомни още, че според реформата на кабинета се прави плавен преход в покачването на възрастта - с по 4 месеца. Според Младенов обаче пенсионирането е право, а не задължение. „Трябва да се даде възможност на хората, които се чувстват трудоспособни и след пенсионна възраст, да работят“, смята социалният министър, който добави, че това би била

мярка срещу наблюдаващия се у нас демографски срив.

Освен това по думите му една фирма не можела да се лиши от опитния си персонал, докато не намери млади и обучени кадри.

Социалният министър коментира и предложението на финансист номер 1 Симеон Дянков средства от Сребърния фонд да се инвестират в държавни ценни книжа.

„Едни пари не могат да стоят така. Те трябва да се инвестират. Но в случая със Сребърния фонд трябва да се инвестират при пълна сигурност на тези пари", е мнението на Младенов. Той обаче призна, че не е специалист в тази област, макар да смята решението за правилно.