“Важно е да кажем, че какъвто и да е прагът на бедност, голяма част от българите все още са под него. Една пета от нашите сънародници, 22% от българите, са класифицирани официално като бедни“, заяви пред БНР Росица Макелова, научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ:

“Другото важно нещо е, че ако ги нямаше социалните трансфери, които държавата извършва към нейните граждани, то като бедни се класифицират 44% от българите“.

Кой ще получава повече пари заради новата линия на бедност

Ефективни ли са социалните помощи?

“Ако направим справка назад във времето, независимо колко са били увеличавани до момента под натиска на различни организации. В това число и на синдикатите, като страна, представляваща работещите, но и не само българи в страната. Виждаме, че хората не могат да се измъкнат от капана на бедността и остават още в него“, посочва още тя и допълва:

istock
istock

“Интересно е да кажем, че определени категории и групи от населението са изключително уязвими към бедност и твърдо се задържат там. Става въпрос за едночленни домакинства, включваме и домакинствата, в които човекът, който е час от това семейство, е пенсионер. Това може и да е жена. От синдикатите непрекъснато алармираме за изоставане на доходите на жените спрямо мъжете.

Икономист: Имаме леко "забогатяване" на пенсионерите


Друго интересно е, че все пак дори да има двама работещи в домакинството, отново виждаме, че и тогава има хора, които попадат в риск от бедност. Статистиката подчертава, че при двама възрастни с три и повече деца се наблюдава този феномен. Това е един индикатор, че дори и двамата възрастни да са работещи, не получават достатъчно средства, за да издържат себе си и зависимите от тях деца“.

istock
istock

Работещите бедни в България…

Това са около 10% от българите. Това също е нещо, на което непрекъснато обръщаме внимание и което се наблюдава като феномен в нашето общество, макар и не с такава сила и честота. Няма как да няма такива лица, тъй като цялостното равнище на доходите според нас е изключително ниско и каквато и статистика човек да потърси и да погледне, особено ако стъпва на независими данни, каквито са например в Евростат – европейската статистика, където публикуват сравними числа спрямо различните държави. Виждаме, че в България и като минимални доходи, и като минимална работна заплата, сме на дъното на всички европейски класации. Поради тази причина за нас не е учудващо и това е нещо, което наблюдаваме – работещите бедни, просто доходите тук не успяват да покрият жизнения стандарт, който трябва да имаме“, казва още Макелова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg