Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите според данни на Евростат.

Това каза президентът на КНСБ пламен Димитров по време на форума "Енергийната бедност - нови модели и инструменти за справяне", организиран от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберет" България.

Според него това се дължи на ниски доходи, ниска енергийна ефективност на сградите и високи цени на електроенергията. Достъпът до алтернативни енергийни варианти също е недоразвит, смята Димитров.

Богати и бедни плащат една цена на тока

Енергийната бедност е нарастващ проблем в Европа и България и има опасност да се задълбочава, отбеляза лидерът на КНСБ. По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна бедност, като този брой може да нарасне до 80 млн.

Без да имаме дефиниция за енергийно бедни, подпомагаме около 350 хил. лица и семейства с близо 500 лева за целия сезон. Нито толкова са енергийно бедните, нито пък това е подкрепата, която имат нужда да получат, смята президентът на Конфедерацията Пламен Димитров. 

При желание живущите във входа могат да поискат пускане на отоплението преди настъпването на трайно застудяване.
istock

Той напомни, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не решава въпроса, но е някакъв жест. Като ги определим енергийно бедните, идва големият въпрос как ще ги подпомагаме, с какво, така че да е значимо и според мен различно от сегашните 100 лева, които се падат на зимен месец, допълни Димитров.  

Вече може да проверим колко е изравнителната сметка за парното

Планът за възстановяване и устойчивост е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна бедност и да се установят критерии за определяне на домакинствата в положение на енергийна бедност и уязвимите потребители, посочи Димитров.

По думите му три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията –  на енергетика, на регионално развитие и на труда. Към настоящия момент не сме много напреднали, смята Димитров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg