Безработицата у нас би била много по-висока - с над 33%, ако не са субсидираните работни места с евросредства и от бюджета. Това се разбра от отговорите на социалния министър Тотю Младенов на депутатски питания на Емилия Масларова и Драгомир Стойнев от БСП.

Вместо да отговори по същество какви мерки се предприемат за ускоряване при усвояване на парите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", което е пряко свързано с бързината на разплащанията към бизнеса, министър Младенов се похвали, че благодарение на парите от Европа и бюджета е осигурена заетост на над 120 000 души към момента.


По подобни схеми обаче се субсидират временни работни места, а бизнесът отдавна се оплаква, че те са предимно за нискоквалифицирани хора, произвеждат продукция с ниска добавена стойност и не помагат нито за стабилизирането на пазара на труда, нито за повишаване на производителността му.

Масларова пък напомни, че възнагражденията на назначените по схемите се плащат първо от работодателите и след това средствата им се възстановяват, но заради големи забавяния на плащанията бизнесът се отказва в бъдеще да участва в проекти.

Сигналите за забавяния с по над 4-6 месеца на плащанията по оперативната програма, основно в областта на заетостта, където парите се управляват от Агенцията по заетостта, са постоянни. По традиция от агенцията отричат да има проблем и се оправдават с нередности в документите на бенефициентите.

Сметки

Тотю Младенов за пореден път отчете колко много е направило правителството на ГЕРБ за хората в условията на криза, докато тройната коалиция им е дала в пъти по-малко при голям икономически растеж.

Той обяви, че за хората с увреждания например в условията на растеж предишното правителство е осигурило 10 000-12 000 асистенти, докато на ГЕРБ в стагнация благодарение на бюджета и европарите - над 18 000. Драгомир Стойнев припомни, че за да има повече асистенти, работното им време бе намалено. 

Сега те са на до 6 часа вместо на пълен работен ден. Емилия Масларова пък обяви, че предишното правителство е разкрило 90 000 работни места с 200 млн. лв., а сегашното 120 000, но с близо милиард от бюджета на програмата.