Европейската централна банка (ЕЦБ) излезе със становище по спорното решение на правителството да вложи пари от Сребърния фонд за пенсии в държавни ценни книжа, съобщи Нова телевизия.

„Подобни действия може да доведат до изкривяване на пазара, нарушаване на конкуренцията и непряка дискриминация, което ще противоречи на договора ни за присъединяване към Европейския съюз", пише в становището, публикувано на сайта на банката.

Подчертано е, че основната цел на фонда е да гарантира устойчивост на пенсионната система. От ЕЦБ припомнят, че по закон, средствата от Сребърния фонд са самостоятелна част от държавния бюджет, а прехвърлянето им към общественото осигуряване не може да стане преди 2018 година.

Промените, приети от кабинета на ГЕРБ, предвиждат от тази година 30% от средствата да се влагат в държавни ценни книжа, като средствата се увеличават всяка година до 2016 г. с по 10%, достигайки 70 на сто.

И БНБ се обяви срещу предлаганите от правителството идеи. Националната банка предложи настоящият законопроект да бъде оттеглен от вносителя, като решението, дали изобщо да бъде внесен в бъдеще, да бъде взето след една задълбочена дискусия между институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансова стабилност на страната.