Българските работодатели очакват наемането да продължи с предпазливо оптимистично темпо и през четвъртото тримесечие на 2015 г. Прогнозата за наемане е +10, като е коригирана съобразно със сезонните колебания. На годишна база, прогнозата се подобрява с 2% и е непроменена в сравнение с третото тримесечие на тази година.

Обзорното проучване на Менпауър за заетостта през четвъртото тримесечие на 2015 г. е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 750 работодатели в България. Те са попитани дали смятат да наемат допълнително служители или дали ще намалят своята работна сила през предстоящото тримесечие.

„За момента бизнес средата в България е стабилна, независимо, че според Българската национална банка (БНБ) чуждестранните инвестиции намаляват,” споделя Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Българският бизнес е подкрепян от Европейския съюз и държавата ще получи 102 милиона евро за развитие на малкия и среден бизнес, които би трябвало да доведат до растеж. Темпът на стабилизация и модернизация все още е слаб, но пазарът се нуждае от време, за да използва ползотворно възможностите, които му се предоставят и да се климатизира към европейските и международни пазари. От друга страна, трябва да следим икономическата обстановка в Гърция как ще се отрази на България. В момента, според гръцки медии, около 60 000 гръцки компании изявяват желание да преместят бизнеса си в България.”

 Работодателите във всички пет региона ще наемат служители

Работодатели от всичките пет региона – Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна – които участваха в Обзорното изследване на Менпауър за заетостта съобщават за позитивни намерения за наемане през четвъртото тримесечие. Най-силни намерения за назначаване на служители отчитат работодателите в Пловдив и Русе, с нетна прогноза за заетостта от +15%. След тях са работодателите във Варна с +11%, София с прогноза от +8% и с най-ниска прогноза, но все пак позитивна е Бургас с +4%.

В сравнение с третото тримесечие на 2015 г., изгледите за наемане на служители са с по 7 процентни пункта по-силни в два от петте региона – Русе и Варна. В София обаче работодателите отчитат спад в прогнозата с 4 процентни пункта. Навсякъде другаде плановете за числеността на работната сила остават непроменени.

Най-оптимистични очаквания имат работодателите в секторите на Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги и Производството

В девет от десетте икономически отрасъла работодателите очакват да увеличат персонала си през четвъртото тримесечие на 2015 г. Най-много назначения се предвиждат  в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите и в производствения бранш, където нетните прогнози за заетостта са съответно +18% и +17%.

Темпът на прогнозата на работодателите от сектора на строителството остава стабилен с +11%, докато работодателите от сектора на минното дело споделят прогноза от +10%. Два сектора съобщават предпазливо оптимистични планове за наемане с прогноза от +9% - хотелиерство и ресторантьорство и публичен и социален сектор. Междувременно, работодателите от сектора на електричество/ газ/ вода предвиждат спад в наемането на служители, с прогноза от -6%.

С прогноза от +11%, работодателите в сектора на строителството предвиждат значителен ръст на броя заети лица през периода октомври – декември. Плановете за наемане на персонал се подобряват с 4 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и с 16 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

„Секторът на строителството бавно се възстановява. Пазарът за продажба на строежни площи бележи най-силното си тримесечие от есента на 2009 г., според  Forton,” каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Силното присъствие на продажби на земя обикновено е признак за увеличаване на предприемаческата дейност.”

В девет от десетте икономически отрасъла работодателите очакват да увеличат персонала си. Най-забележим спад – със съответно 7 и 4 процентни пункта – бележат секторите транспорт, складове и комуникации и електричество/газ/вода, като същевременно работодателите в бранша на минното дело отчитат понижение от 3 процентни пункта. Навсякъде другаде, перспективите за наемане се подобряват в три сектора, включително строителство, където работодателите съобщават увеличение с 4 процентни пункта.

Работодателите от сектора на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги очакват оптимистичните темпове на наемане да продължат и през четвъртото тримесечие на 2015 г., като отчитат нетни прогнози за заетостта от +18%. Прогнозата е най-силната, отчетена от третото тримесечие на 2011 г. насам. Намеренията за наемане на служители остават относително стабилни в сравнение с предходното тримесечие и се повишават с 2 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

В сектора на производството, за второ поредно тримесечие, работодателите очакват положителни темпове на наемане, с нетна прогноза за заетостта за 2015 г. от +17%. И както през миналото тримесечие, повече от всеки четвърти работодател, има намерение да увеличи своята работна сила до края на годината. В сравнение със същото тримесечие на 2014 г. изгледите се подобряват с 8 процентни пункта.

„Всяко тримесечие чуждестранни компании започват нов бизнес или разширяват вече съществуващ в България,” каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Например, компанията „Мултивак”, за опаковъчни машини, е на път да открие своя втори обект на територията на България. Компанията планира инвестиция от 15 милиона евро, която ще създаде 70 работни места. За първото предприятие, на немската компания, работят 35 служители,” добави Надя Василева.

В сектора на електричество, газ и вода, търсещите работа могат очакват застой в темповете на наемане през следващото тримесечие, според работодателите, които съобщават за прогноза от -6%. 

Компании от всякакъв вид са готови да наемат, като най-силен пазар на труда се очертава при големите и средните предприятия с нетна прогноза за заетостта от +17%. Те са последвани от средни по размер компании, където работодателите съобщават прогноза на заетостта от +14%. Работодатели от малките и микро компании съобщават прогноза от съответно +7% и +1%.