Български младежи между 18 и 35 г. със средно образование могат да учат професия в предприятие в Германия и да кандидатстват за финансова подкрепа от програмата на немското правителство "Работата на моя живот", съобщават от Агенцията по заетостта. 

Германия приема желаещи да се включат в дуално обучение по над 300 специалности в областта на туризма, хранително-вкусовата промишленост, строителството, механиката и електрониката, логистиката и др. 

Курсовете ще се провеждат във фирми в различни немски провинции. Обучението е изключително с практическа насоченост, продължава 3 години или 3 години и половина и по време на него се получава възнаграждение, но често недостатъчно за самостоятелна издръжка на обучаемите. 

Финансиране по програмата "Работата на моя живот" (The Job of my Life) може да се получи за курс по немски в България, за пътуване за интервю с работодателя, за подготвителната фаза за практика, както и за започване на обучението. 

Програмата финансира още езиков курс в Германия по време на самата практика.Кандидатите да учат професия в Германия трябва да подадат автобиография на немски и сканирана диплома за средно образование, като посочват желаната професия. 

Информация как да стане това могат да получат в бюрата по труда или от онлайн страницата на Агенцията по заетостта. Макар с федерално финансиране, програмата "Работата на моя живот" не е без черни точки. 

Кандидатите и тук могат да станат жертва на класическите измами при работата в чужбина. Наскоро "Шпигел" писа за две частни агенции, измамили над 100 испанци. Обещаната за тях работа се оказала мираж, а условията в Германия - скандални.