Водещи икономисти предупредиха, че при влагане на парите от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, България ще остане с най-малкия фискален резерв в Европа, предаде БНР.

Прогнозата стана ясна по време на дискусия за предлаганите от управляващите промени в резервния фонд. Аргументите на държавата да разреши парите на Сребърния фонд да се инвестират в български ценни книжа и в акции на български дружества, търгувани на борсата, е постигане на по-висока доходност при минимален риск, обясни заместник финансовият министър Боряна Пенчева.

Въпреки че има положителна номинална доходност, около 42 милиона лева на година се загубват заради инфлационната обезценка, подчерта тя.

Контрааргументите на икономиста Георги Ангелов от "Отворено общество" са, че парите от Сребърния фонд са половината от фискалния резерв и изваждането им от там ще срине рейтинга на страната.

"С 50-100 милиона да хвърлим от Сребърния фонд на борсата нищо няма да се промени, ако изгоним 300 милиона инвеститори, които си тръгнат. 3 милиарда облигации, евробондове, които през януари трябва да платим, не можем да ги платим с наши ДЦК, които стоят във фискалния резерв. Трябва да имаме ликвидни пари в евро. Всички еврофондове се финансират от фискалния резерв, след това ни ги възстановява комисията, след половин година", заяви Ангелов.

Николай Василев, бивш министър на икономиката, съзря и по-черен сценарий като този в Гърция и стопените пари на гръцките пенсионери. Според него държавната пенсионна система очевидно дългосрочно ще им намали значително пенсиите, "дай Боже изобщо да има пенсии".

Лидия Шулева, автор на сегашния Закон за Сребърния фонд, обясни, че ако досега парите са управлявани по предлаганата схема от финансовото министерство, загубите са щели да бъдат катастрофални.

"Нямаше да говорим за отрицателна доходност от 2%, а щяхме да говорим за загуба на основна стойност от 80%", каза Шулева.