По-кратката работна седмица ще ни направи по-здрави и ще ни даде по-пълноценен и устойчив начин на живот, освен това ще бъде по-добра за околната среда, считат икономисти.

Намаляването на работната седмица до 30 вместо 40 часа ще подобри жизнения ни стандарт, семейния ни живот и ще заздрави общностите ни.

Предложението е направено в новата книга на New Economics Foundation, в която експерти посочват, че установяването на 30 часова работна седмица е възможно чрез постепенни промени в пазара на труда.

Фирмите трябва да бъдат насърчавани да дават на работниците повече свободно време вместо увеличения на заплатите, а младите хора да започват трудовия си стаж при 4-дневна работна седмица, както е в Холандия.

По примера на Белгия правителствата трябва да дадат на всички работници правото да искат по-къси смени и да повишат минималните работни заплати. Според учените трябва да преосмислим начина, по който разпределяме нашето време между платени и неплатени дейности.

Белгия, Холандия и Германия показват, че е възможно да бъдат направени такива промени, без това да отслабва техните икономики.

По-кратката работна седмица ще облекчи положението на лицата, полагащи грижи за други хора.

Всички знаем, че "времето е пари", но то е много по-ценно. Неравенството между богати и бедни се разширява и прикрива едно друго неравенство - между тези, които имат достатъчно контрол над времето си, и тези, които нямат, посочват учените.

Международна застрахователна конференция

"Шофирането е и отговорност" ще се проведе утре в София. Събитието, организирано от "ИНСМАРКЕТ", ще започне в 9 ч в хотел "Шератон". Основни теми на конференцията ще бъдат водещи европейски практики по прилагане на системата бонус-малус за формиране на цената на "Гражданска отговорност", уреждане на претенциите по неимуществени и морални щети при катастрофи и ИТ решения, които могат да бъдат използвани в пътната превенция. Във форума ще участват застрахователи, представители на МФ, МВР, МТИТС, КФН и потребителски организации.