С близо 897 млн. лв. по-малко активи в универсалните пенсионни фондове за половин година. В тях са спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия. Данните са на Комисията за финансов надзор. Според анализатори това е краткосрочна статистика и в края на годината ще има ръст. Синдикатите са на обратното мнение. От Асоциацията на пенсионните фондове твърдят, че причината за по-малкото средства е отрицателната доходност при инвестициите след войната в Украйна. Напомниха обаче, че вложенията са сигурни.

Трябва ли да се притесняваме от данните на регулатора?
 
От Комисията за финансов надзор отчитат, че в края на юни 3,9 млн. българи са вложили 15.8 млрд. лв. в частните пенсионни фондове. Сумата обаче в края на декември миналата година е била 16.7 млрд. лева. От асоциацията обясниха за "По света и у нас",че последните 2 месеца са успели да наваксат 3%. Синдикатите се обявиха за смяна на пенсионния модел, анализаторите го защитиха.
 
Иво Доневски е на 52 г. с над 28 години стаж като инженер в сферата на телекомуникациите. Отчита, че вноските му за втора пенсия не му носят доходност.
"Доходността на универсалния пенсионен фонд, чийто абонат съм в момента е 0.08% за 5-годишна база, което е на практика нула. Доходността си е твърдо отрицателна. Т.е. тези пари, които се внасят по задължение в тези фондове, реално погледнато са пари, които ги губим", каза Иво Доневски.
 
Опасява се, че при галопиращата инфлация и отрицателна доходност не може да разчита на парично натрупване при пенсионирането си.
 
"По моя сметка ще разчитам на сума от около 150 лв, а вече какво ще се купи с тях по това време, никой не може да каже...“, коментира Иво Доневски.
 
Според КТ "Подкрепа", след като частните фондове инвестират пенсиите ни на капиталови пазари, това носи рискове, особено в ситуация на кризи.
 
"Тази система на допълнително пенсионно осигуряване през капиталовите пазари, да го кажем най-общо, тя е уязвима. Когато има кризи, ще върви надолу, и обратното - когато има растеж, тя ще върви нагоре. Така че в момента това, което се случва, без съмнение е източник за притеснение, но ако имаш 40 г. пред себе си, накрая резултатът ще бъде в българския случай около нулата", заяви Димитър Манолов - президент на КТ" Подкрепа".
 
Анализатори успокоиха, че парите във втория стълб са защитени.
 
"Когато става дума за пари в пенсионни фондове, хората трябва да знаят, че тези пари се управляват ежедневно. Всеки ден с тях се купуват някакви активи. В началото на годината има изключително тежка ситуация заради войната в Украйна, в резултат на което много от тези инструменти - акции, ДЦК им пада стойността и това е причината да се говори за отрицателна доходност. Но парите на хората са съхранени", каза Иван Нейков - председател на Балкански институт по социални политики.
 

istock
istock

Според Нейков е грешно да се прави анализ върху пенсионните натрупвания за кратък период от време, каквато е статистиката на КФН.
"Парите на хората не трябва да бъдат гледани от гледна точка на кратки периоди, 1,2 или 6 месеца, а от гледна точка на 10 години. За последните 10 години откакто съществуват пенсионните фондове, те винаги са били в крайна сметка на положителна доходност. Така че от тази гледна точка моментът е труден заради световната криза, но фондовете имат капацитета да надградят този момент и да излязат на положителна доходност. Вероятно още следващата година", каза Иван Нейков.
 
От Асоциацията на частните фондове успокоиха, че трусовете на пазарите няма да повлияят на спестяванията.

"В момента преживяваме турбуленция на пазарите, но имаме изключително добри предвиждания, че това, което временно беше засечено като картинка за състоянието на втория стълб, реално вече започнахме много сериозно възстановяване. Само за последните 30 до 40 дни се възстановихме с над 3%", коментира Ивелина Милтенова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Осигурените в четирите вида пенсионни фондове нарастват

От бранша припомнят, че вложените пари са защитени по закон.
 
"Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване: Законодателят направи средствата и бруто вноските, които осигурените лица вкарват във втория стълб да бъдат напълно защитени. Т.е. дружествата и пенсионните фондове никога няма да изплатят по-малко от това, което са вложенията и всичко останало, ще бъдат натрупани доходности", каза Ивелина Милтенова.
 

istock
istock

А от КТ "Подкрепа" призоваха за смяна на модела.
 
"Това, което сега се случва, идва да покаже, че всъщност основният стълб, на който трябва да се крепи пенсионното осигуряване, е разходно-покривният, първият стълб - държавният, а другите трябва да го допълват. И вторият извод, който може да се направи, всъщност отдавна е направен, че всичко над държавния стълб трябва да се случва на доброволен принцип", каза Димитър Манолов - президент на КТ" Подкрепа".
 
Според КФН всеки осигурен е внасял средно 82,64 лв. месечно за втора пенсия за първите шест месеца или за полугодието над 495 лв. За сравнение, през 2021 г. средната месечна вноска е била малко под 72 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg