Парите в частните пенсионни фондове масово не стигат за изплащането на пожизнена втора пенсия, каквато е целта им. Това показват данните на Комисията за финансов надзор.

Средно в партидите на Универсалните пенсионни фондове, където се събират парите за втора пенсия, са натрупани малко над 4000 лева. Хората, на които им предстои пенсиониране и ще започнат да получават плащания от втория пенсионен стълб – тези на възраст между 60 и 64 години, имат средно по 4320 лева в партидите си.

Това показва, че повечето от тях няма да могат да получават пожизнена втора пенсия. За да взимат такава, трябва да имат натрупани поне 13 000 лева, изчисляват експерти.

Мъжете пред пенсия имат със 700 лева средно повече от жените. Средно в партидите на 60-64-годишните мъже са натрупани по 4650 лева, а на дамите – по 3980 лева. най-големи суми за втора пенсия са събрали хората на възраст от 50 до 54 години – средно по 5100 лева, и тези на възраст от 55 до 59 години – малко над 5000 лева.

Данните на КФН показват, че общо лицата, получаващи плащания от фондовете към края на юни са общо 6 659, от които 723 взимат пожизнена пенсия, а 5 936 лица са с разсрочени плащания.

Осигурените в четирите вида пенсионни фондове нарастват

Това са лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст. През първото полугодие на 2022 г. от фондовете за извършване на плащания са изплатени 513 хил. лв. за пенсии, 5 956 хил. лв. за разсрочено изплащане на осигурени лица и 39 хил. лв. на наследници на пенсионери и лица, получавали разсрочени плащания.

istock
istock

Ако нямат достатъчно натрупани пари за пожизнена пенсия, хората могат да получат парите си от частните фондове еднократно (при натрупани средства по партидата под трикратния размер на минималната пенсия - под 1401 лв. в момента) и разсрочено.

Разсроченото плащане е допустимо за хората с натрупани средства, които са над 1401 лв., но са недостатъчни за пожизнено плащане.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg