Безплатни помощници за младите майки предложиха от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Синдикатите предлагат част от европарите, които ще започнат да се усвояват от 2014 г., да са под формата на ваучери за помощници вкъщи.

От социалното министерство са готови за преговори по тази идея.

Право на безплатна помощ да имат родители, които работят или учат, имат дете до 3 годишна възраст  и няма кой да им помага, нито с отглеждането на детето, нито с битовите проблеми, е идеята на КНСБ.

Защо не и държавата да се включи с осигуряване на определени средства в тази насока, младия човек никога няма достатъчно средства", коментира Диана Найденова от КНСБ.

Предлага се ваучера да е на стойност 200 лева. Все още се обсъжда дали да е еднократен, или да се дава всеки месец.

С него ще може да се плаща на почасов детегледач. Или пък водопроводчик, или на майстор, който да оправи пералнята например. Засега идеята е ваучерите да се дават на млади двойки - до 29 годишна възраст.

Предвид обаче тенденцията да се става родител по-късно, възрастовата граница може да се повиши.

Фирмите, които ще могат да осигуряват на младите семейства майстори за вкъщи, най-вероятно ще бъдат публикувани в списък, достъпен за всеки. А за почасови детегледачки се предлага да се наемат студенти, които за целта трябва да са се регистрирали в бюрата по труда.