Работникът да има право да отсъства от работа през определени часове от работния ден в рамките на седмицата или месеца. Това е заложено в пакета предложения, изготвени от КНСБ за съчетаване на работния и семейния живот.

Идеята на синдиката е да се отсъства по семейни причини, а това да се компенсира, като се отработват в други дни срещу същото заплащане или не се отработват, но се намалява заплащането.

От конфедерацията предлагат още да се въведе отпуск по семейни причини до четири дни в годината. От бизнеса заявиха, че нямат възражения срещу по-гъвкавото работно време, но не е ясно кой ще поеме финансовата тежест от идеите.

От КНСБ предлагат часовете, които се трупат заради отсъствие от работа по семейни причини, да бъдат изчиствани на всеки четири или шест месеца. Сред другите идеи е да се въведе отпуск до четири работни дни по семейни причини като да могат да се ползват не повече от два последователни дни. Изключение четирите дни да се ползват накуп се предвижда след позволение на работодателя. Конфедерацията предлага още част от платения годишен отпуск, например до три дни, да може да се прехвърля към отпуска по семейни причини.

От Българската стопанска камара коментираха, че не приемат увеличението на отпуските по съребрена линия, защото това дава възможност за злоупотреби от страна на работниците.

„В условията на криза, с непрекъснато падащо индустриално производство и износ, голям обем лоши кредити, нарастващи междуфирмени задължения, увеличаващ се брой фалити ние допълнително да създаваме трудности на работодателя, това ще има обратен ефект. Ще доведе до оскъпяване на разходите за труд и оттам допълнително фалити и безработица", каза зам.-председателят на камарата Камен Колев.

Той допълни, че не е ясно кой ще поеме разходите, ако бъде прието да се увеличат отпуските за отглеждане на деца до 18-годишна възраст. От КНСБ оформят идеите като предложения, които ще внесат в Националния съвет за тристранно сътрудничество.